Yubai Gotlibovich – Improvisació clàssica

YUBAI GOTLIBOVICH

Nascut a Israel, el violista i compositor Gotlibovich obtè els primers premis a l’International Lionel Tertis Viola Competition, Aviv Competition, així com a Fischoff Chamber Music Competition.

Gotlibovich gaudeix d’una àmplia carrera musical que s’estén per tota Europa, Estats Units i Israel com a violista principal, compositor i pedagog .

Ha tocat com a solista amb la Jerusalem Symphony Orchestra, el Tel Aviv Soloists Ensemble, la Texas Festival Orchestra i l’Ostrobothnian Chamber Orchestra. En música de cambra, ha col·laborat amb artistes de renom mundial com Menachem Pressler, Marc Andre Haemlin, George Pludmacher, Nubuko Imai, Natalia Gutman, Janos Starker, Gary Hoffman i Mischa Maisky, entre molts altres. Cal destacar que ha participat en recital al Wigmore Hall de Londres i al Kennedy Center a Washington. És convidat habitual en alguns del principals festivals europeus de música de cambra.

 

La seva composició musical i teatral Behind the Mirror, encarregada per Klassiske Dage – Holstebro Festival Internacional de Música en col·laboració amb l’empresa Odin Theatre, va ser estrenada per Janne Thomsen, Lars Anders Tomter i Zoran Markovic, en col·laboració amb el Odin Theatre Company. Aquesta peça es va interpretar per segona vegada al Kuhmo Chamber Music Festival i s’interpretarà de nou en l’edició 2013 de Klassiske Dage.

Pieces (Peces) per a solo de violoncel, per Erica Weiss es va estrenar aquest any 2013 per Weiss a les seves sèries Chamber Music in Sant Pere a Barcelona.

Els seus arranjaments de 13 variacions de les Variacions Goldberg de Johann Sebastian Bach en diferents estils musicals es presenten en un àlbum recentment publicat a Sony Classical. L’àlbum ha guanyat un ampli reconeixement a Espanya, s’ha presentat als mitjans de comunicació nacionals, la televisió, la ràdio i a Internet, en un documental produït per Mercedes Milà titolat The Healing Notes. Va ser triat com un dels discos recomanats al 2012 pel diari nacional El País. La resta de la peça va ser transcrita i arranjada al costat de Pablo i Alberto Martos Martos (Trio Garnati), i els tres són els intèrprets de l’enregistrament. És una publicació de Music Sales Group.

 

Gotlibovich ha compost música d’acompanyament per a dues pel·lícules de cinema mut, El gabinet del dr. Caligari (1919) i El Golem(1920), ambdues per encàrrec del Festival Are·More de Vigo (Espanya) i ha actuat en nombrosos festivals de cinema i música , incloent el Festival Internacional de Cinema de Haifa I Kovengencie a Bratislava .

També té enregistraments publicats perXXI records, incloent la primera gravació de Rapsòdia per a viola i piano de Jean Françaix en la seva versió original.Verso records amb enregistraments de música de cambra de Fabián Panisello. Raster-Noton en DVD i en format CD amb l’Ensemble Modern, Alva Nota i Ryuichi Sakamoto. I en JMC label Chambre Music per Mark Kopitman. Els seus concerts es poden escoltar a tot el món en les xarxes de la BBC al Regne Unit, CBC al Canadà, IBA a Israel, FRA a França, Deutschlandfunk a Alemanya i NPR als Estats Units .

Gotlibovich ha treballat amb compositors com Penderecki, Deutilleux i Gubaidulina i ha estrenat un concert per a viola dedicat a ell per Alexandre Eisenberg i Justin Merritt i ha col·laborat amb nous grups de música com l’Ensemble Modern, Calisto, Meitar, Bcn 216 i Ictus.

Gotlibovich ha estrenat aquest any 2013 a Panamà, en elVII Festival Internacional Alfredo de Saint Malo, Cobalto Azul, Transito per a viola i orquestra de corda, escrit per a ell per Ramon Paus.

Gotlibovich va ser el professor més jove de la Facultat de la Universitat d’Indiana. En l’actualitat, és Professor a Conservatorio della Svizzera Italiana, a Lugano i a l’Escola Superior de Música, a Catalunya.

Els seus principals mestres inclouen Atar Arad i Anna Rasnovsky.