L’entrenament auditiu als instruments de corda

Discutirem sobre l’entrenament auditiu en els instruments de corda fregada, amb els següents ponents:

– Sofia Martínez

– Encarnación López de Arenosa Díaz

– Laura Gorbe

– Quico Pugès

 

SOFÍA MARTÍNEZ VILLAR

Especialitzada en entrenament i anàlisi auditiu és professora titular de Percepció Auditiva general i específica a l’ESMUC des de 2002. Doctora en història, teoria i crítica de l’Art (Universitat de Barcelona), Títol Superior de Flauta travessera (Conservatori Superior de Música de Salamanca), Llicenciada en Història i Ciencies de la Música (Universitat de Valladolid).

Ha impartit nombrosos cursos de formació de professorat en entrenament auditiu i llenguatge musical a Italia, Andorra, Espanya i Anglaterra. També ha estat professora especialista convidada al Conservatori Superior de les Illes Balears i la Universitat d’Alcalà d’Henares.

A l’actualitat està escribint un manual d’entrenament auditiu desenvolupant un test de reconeixement de la oïda musical.

Més informació a www.sofiamartinezvillar.com

 

ENCARNACIÓN LOPEZ DE ARENOSA DÍAZ

Ha estat Catedràtica numerària de Solfeig i Teoria de la Música del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid, entre en el que va cursar els seus estudis.

Durant vint anys s’especialitza en ensenyament del Llenguatge Musical, treballant amb nens i joves i en els últims quinze anys va impartir classes de Didàctica del Llenguatge dins del Departament de Pedagogñia especialitzada del Solfeig, fins la seva retirada al 2005.

Imparteix així mateix matèries d’Anàlisi i Educació Auditiva.

La seva atenció en el camp de l’ensenyament de la música li ha portat a realitzar diferents viatges d’estudis a França, Hongria, Suïssa, Estats Units.

Membre de la Society of Music Theory i de l’Associació Espanyola per la Creativitat.

És col.laboradora habitual de la Revista Melómano i va ser part del Consell de la revista “Música y Educación” fins el seu cesament de publicacions. És també membre del Consell de la revista DEDICA, (Desarrollo Educativo de las Didácticas de la Comunidad Andaluza) Revista d’Educació i Humanitats del grup d’investigació HUM de la Universidad de Granada.

Ha impartit nombrosos cursos per al professorat de l’especialitat de Solfeig a tota Espanya. A l’estiu de l’any 1999 és convidada a realitzar uns cursos a tres ciutats de Mèxic: México D.F., Monterrey i Xalapa (Veracruz). Posteriorment, a l’estiu de 2002, és convidada al Congrés Iberoamericà d’Ensenyament Musical per a desenvolupar diversos tallers i presentar alguns dels seus materials didàctics.

Ha estat pionera en el camp de la publicació de materials dedicats a l’ensenyament del Llenguatge musical: Dictado musical (1978), Solfeo en Canciones, (1978), Ritmo y Lectura, 4 volúmenes (1980-89, revisiones 2000-2007) Lenguaje Musical, cuatro volúmenes, (1981-1989), Dictado Musical a dos voces ( ), Ritmo y Palabra (1997), Entre els anys 1997 i 2000 i en col.laboració amb el Professor Emilio Molina, ha publicat sis volums dirigits a l’Eduació Artística a Primària. Tots ells amb l’Editorial Real MusicalTodos  (posterior Nueva Carisch España, actual The Music Sales Group). Amb l’Editorial Música 2000 i en col.laboració amb el compositor Antón García Abril publica una iniciació al Piano anomenada “Mi pequeño Planeta”

Amb la Editorial Enclave Creativa ha publicat ““Apuntes de Didáctica Musical”, (2004) i 112 Dictados a dos voces de dificultad media, media-alta, (2006) Actualment treballa per a la publicació d’uns materials per al treball auditiu partint de zero fins les dues i tres veus.

Amb l’Editorial Santillana ha publicat dues monografies sobre l’oïda musica i sobre música i gràfic.

Ponent a diferents Congressos, Simposis i Jornades.

Va ser la primera Directora dona del Real Conservatorio Superior de Música de Madrid i Inspectora Tècnica d’Educació.

 

LAURA GORBE FERRER

Llicenciada en Educació Musical, Premi Final de Carrera, Màster en Educació Musical, Màster en Educació Bilingüe i Doctorada pendent de defensar tesi (tesi internacional entre la UPV i la Universitat de Berna; versa sobre els orígens de l’educació auditiva a Espanya). Acumula més de 10 anys d’experiència docent a diferents institucions educatives -acadèmies, conservatories i universitat- i col.labora activament a dos grups d’investigació: El primer a la universitat de Berna, enfocat a la millora de l’educació auditiva; i a la universitat CEU-UCH al grup que investiga noves estratègies en educación Thinking Skills (València). A l’actualitat treballa a Brusel.les en la gestió dels fons europeus en educació i indústries creatives. De manera paral.lela realitza una estància d’investigació a la VUB al departament de llengües sobre la influència de la música -l’educació auditiva- en l’aprenentatge d’idiomes.

 

QUICO PUGÈS

Titulació superior d’interpretació en violoncel a l’ESMUC (Escola superior de música de Catalunya).

Ha realitzat diversos cursos d’interpretació, de pedagogia de l’instrument, alguns cursos de metodologia Willems i del mètode IEM; ha assistit a cursos d’improvisació a Mydraise, CMDL (Centre des Musiques Dider Lockwood, França), al curs de música tradicional “Crisol de cuerda 2011” i al Cello creative workshop” amb Eugene Friesen a Bellows Falls, Vermont.

Ha estat membre de la Jove orquestra nacional de Catalunya, Joven orquesta nacional de España, orquestra de cambra de Vic, orquestra simfònica s.XXI i orquestra de cambra Terrassa 48.

Ha estat professor i cap d’estudis del Trivium, espai lauredià de les arts escèniques durant els anys 2009-2012.

Realitza tallers de creació musical amb persones amb diversitat funcional per l’obra social de “la caixa”, ha estat i segueix col·laborant com a professor de violoncel a “Xamfrà” centre d’arts escèniques per la integració social. És membre del Brossa quartet de corda, participa amb la companyia de concerts escolars “Com Sona” i amb la companyia “Ytuquepintas”.