Les escoles com a nou model pedagògic en els instruments de corda

Discutirem, reflexionarem i posarem en pràctica nous models pedagògics en l’àmbit dels instruments de corda fregada, amb els següents ponents:

– Claudio Forcada
– Carla Gordo
– Ferran Castanyé
– Montse Roig

CLAUDIO FORCADA

Nascut a Còrdova, Claudio és autor d’una tesi doctoral sobre l’eficàcia en la pedagogia del violí (Birmingham City University). És també especialista en el “Mètode Suzuki” (diplomat per la “European Suzuki Association), “New Approach” (format a Oxford amb Kato Havas) i “Pedagogia Rolland” (format amb Lynne Denig, Nancy Kredel i Mary Alice Rich a Hamburgo –Alemanya- i Fairfax –USA-). Claudio ha impartit classes als conservatoris de Ciudad Real, Albacete, Alcañiz (Terol) i la Corunya (a l’actualitat és funcionari de carrera en excedència). Des de 2006 resideix a Regne Unit.

Des de 1988 Claudio ha format part de nombroses agrupacions incloent la Orquesta Ciudad de Córdoba, Orquesta Joaquín Turina i el “Phantasy Quartet”. Al 2007 va fundar el “Altísimo Ensemble”, amb el que va enregistrar un CD al 2008 i va fer la seva presentació al “Royal Festival Hall” de Londres, al febrer de 2009. Al 2010 va col.laborar amb “Tactum-Ensemble”, oferint concerts a Espanya i Anglaterra. Des d’ençà segueix oferint recitals de música de cambra col.laborant amb professionals com la pianista Clare Clements, la cellista Agniezska Teodorowska i la soprano Johana Byrne.

Al 2001, Claudio va ser seleccionat per la Xunta de Galícia per el.laborar el currículum del grau superior d’ensenyaments artístics. Ha dirigit les “Aulas de verano del ayuntamiento de Oleiros (A Coruña), el “Seminario de pedagogía del violín” (A Coruña), el “Aula internacional de música Caixa Galicia” (Cambados –Pontevedra-) i ha estat director artístico de Edartmus.

Al 2009 i 2010 va treballar amb la fundació  “London Music Masters” al “Bridge Project”, un projecte de “community musica” a zones desfavorides del sud de Londres. Entre 2007 i 2012, ha impartit classes de violí, música de cambra i orquestra al “Bayswater Suzuki Group” així com al “Lauderdale Suzuki Group” i, entre 2009 i 2012, ha estat membre del comitè d’administració del “London Suzuki Group”. Al 2011 va ser lector convidat per la Birmingham City University al master de pedagogia instrumental.

Al 2012 va rebre el premi “Ernest Newman” de la “Birmingham City University” per una conferència sobre pedagogia instrumental i aprenentatge motor.

Al 2013, Claudio va impartir classes de pedagogia del violí a la Universitat Don Bosco de El Salvador, a un programa de la “Fundación Edytra” i ha rebut un reconeixement pels seus serveis a l’eduació musical a El Salvador.

Habitualment ofereix cursos de pedagogia a institucions com la Universidad de Alcalá de Henares, Esmuc de Barcelona, Conservatorio Superior de Música de Aragón, “Institute of Education” (Londres), “Birmingham City University”, i altres institucions d’Espanya, Islandia, Irlanda, França, Itàlia, Escòcia, Gal.les, Àustria, Alemanya i Anglaterra. Així mateix, al 2013 ha estat ponent al prestigiós “International Webinar for Professional Development in the Arts”, sent la seva ponència retransmesa a institucions com la “University of Cambridge”, Universidad de Chihuahua, “Benedictine University” i altres universitats d’Estats Units, Mèxic, Canadà, Regne Unit i Xipre. Al Septembre de 2015 impartirà la conferència “Eficacia en la Pedagogía del Violín: Aspectos Psicológicos del Proceso de Habilidades Motrices” al prestigiós “International Symposium on Performance Science” que es celebrarà a Kioto (Japó).

CARLA GORDO

Carla Gordo (1989) té una trajectòria professional polièdrica. Graduada en Pedagogia de la música (ESMUC), contrabaixista, cantant i compositora (9SON), cooperativista (MUSICOP) i emprenedora cultural. Actualment coordina el projecte de música comunitària Entrecordes a l’Escola Municipal de Música del Prat de Llobregat, forma part del Comitè Executiu de la Candidatura a Patrimoni Cultural Immaterial a la UNESCO de la Rumba Catalana i al projecte Fiddelitzem-nos (Barcelona Fiddle Congress).

FERRAN CASTANYER

Ferran Castanyer Ugas (1977), està graduat en Pedagogia de la Música (ESMUC). És director de l’Escola Municipal de Música de La Llagosta i Cap de l’Equip Docent de Corda de l’Escola Municipal de Música del Prat de Llobregat, així com professor de violí d’ambdues escoles. Ha format part del grup de folk Amants de Lulú i actualment és violinista del grup Folkats.

MONTSE ROIG

Fundadora i directora de “El Musical – Escola de Música i Conservatori Professional de Música de Bellaterra” i de “Bellaterra Música Ed – Editorial especialitzada en música i educació musical”.
Llicenciada en Història de l’Art i Musicologia va iniciar la seva carrera professional com a mestre de música.
Des de fa més de vint anys s’ha centrat en la gestió i direcció de l’escola de música que va fundar i en la creació de programes i materials per a l’educació musical infantil.