Albert Gumí – La música Klezmer

Dimitri Shostakovitx va definir la música Klezmer com “un somriure entre les llàgrimes”. Efectivament, és un gènere en el que les emocions extremes hi son ben presents.

En el taller podrem fer un tast per aquells que vulguin iniciar-se en aquesta apassionant tradició musical jueva de la vella Europa oriental.

Descobrirem quins son els principals modes i ritmes que s’utilitzen. Tocarem tots junts algunes de les melodies tradicionals que s’interpretaven als diferents ritus. I sobretot intentarem experimentar, vivint-ho en primera persona, tot allò d’inexplicable que Shostakovitx (com tants d’altres) va intentar definir en poques paraules.

 

ALBERT GUMÍ

Professor de l’ESMUC en l’assignatura d’Improvisació en música clàssica i contemporània. Amb els seus clarinets ha tocat a importants sales de mig món i ha enregistrat una vintena de CD. Ha creat nombrosos projectes educatius per a la Fundació la Caixa (tallers musicals, concerts familiars, projectes de música per a persones amb discapacitat intel·lectual, etc…). Ha dissenyat concerts pedagògics per nombroses institucions (per ex: l’Auditori Nacional de Catalunya). Ha donat nombrosos cursos de pedagogia per a mestres de música (Stage “la Caixa”, Universitat Central de Barcelona, etc…). És director de diverses orquestres de joves i compositor de més d’un centenar d’obres per a orquestra simfònica, de cambra, instrumentals i vocals, moltes d’elles amb un marcat caire pedagògic. Ha publicat una col·lecció de biografies de músics destinades a públic jove i editades per Editorial Mediterrània.

www.albertgumi.com