Jaime del Blanco – Barcelona, els fiddlers als anys’40

A la Barcelona dels anys 40 es ballava el fox-trot, el ritme de moda que omplia els casinos i sales de ball de joves que recuperaven la nit després de la guerra civil. En aquest context trobem als músics catalans que, en una época d’austeritat i tristor, es deixen influir pels ritmes hot, que s’habien començat a sentir abans de la guerra, i arriben a crear un repertori propi i original. Entre tots aquests músics trobem una quantitat considerable de violinistes que es deixen portar pels ritmes del jazz i les músiques gitanes centreeuropees.
Amb el propòsit de reivindicar la figura d’alguns d’aquests fiddlers oblidats, treballarem el seu llenguatge i coneixerem alguns dels seus temes originals i alguna peculiar versió.

 

JAIME DEL BLANCO PÁEZ

Nascut el 1978 a Montornès del Vallès, inicia els seus estudis musicals a l’edat de cinc anys a Granollers. El 2003 obtindrà els títols superiors de violí i música de cambra al Conservatori del Liceu. El 1999 ingressa en el CNR de Perpignan i inicia estudis de jazz i improvisació amb Alexander Augé i, més tard, tindrá

l’oportunitat de rebre els consells de Didier Lockwood, Jean Luc Ponty, Mark O’Connor, Gilles Apap, Christian Howes i Darol Anger, entre d’altres. Durant el curs 2008-2009 assisteix al cours professionnel del CMDL.
Al acabar els estudis musicals i, paral-lelamente a aquests, col-labora amv diverses orquestres de cambra i simfòniques de Catalunya. En l’àmbit de la música moderna i el jazz, forma dúo amb Paul Stouthamer, participa en eld projectes Cordes del Món i Eclectic Colour Orchestra. També ha tingut l’oportunitat de compartir escenari i realitzar gravacions amb Jordi Bonell, Agujetas Chico, Lax’n’Busto, Dr. Calypso, Aupa Quartet, Muchachito, Dorantes, Renaud Garcia-Fons, Kiko Veneno. L’any 2004 comença una tesi doctoral sobre els violinistas de Barcelona de la primera meitat del segle XX, fet que el porta a cofundar l’Associació Manén. Des del 1997 realitza la seva tasca como a educador a diferents escoles de música, actualment és professor de Violí-jazz a l’ESEM Taller de Músics.